Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit | Molins paperers
El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, un nou equipament cultural i turístic al Penedès que posa en valor el paper del riu i l’aigua en el passat, present i futur al territori. La museïtzació compta amb audiovisuals i fotografies històriques i es divideix en tres parts: el Riu, on s’explica com aquest esdevé l’eix per als assentaments urbans i el subministrament d’aigua al territori; l’Aigua per treballar, fent un repàs de la indústria paperera que hi havia al municipi amb la construcció de dotze molins paperers des del s. XVII fins al s. XX, i quins són els usos del paper al llarg de la història; i la darrera part, que posa en valor els actius turístics i culturals de Torrelavit i la iniciativa del Camí del Riu, entre d’altres.
Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit, Torrelavit, Equipament cultural, Ajuntament de Torrelavit, Penedès, Alt Penedès, El Penedès i Torrelavit, Riudebitlles, Molí paperer, Molins paperers de Torrelavit, Molí Blanc, Molí de Cal Roda, Molí d'en Esbert, Molí del Cover, Molí del Mig, Molí del Pelleter, Molí Vinyals, Molí d'en Parellada, Molí Xic, Molí de Cal Ferrer, Molí de Ribalta, Molí del Cardús, Camí del Riu
620
page-template-default,page,page-id-620,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,ca

Molins paperers

Els molins paperers de Torrelavit, un patrimoni protegit

 

La comarca del Penedès ofereix un entorn paisatgístic singular, caracteritzat per interminables vinyes esquitxades per masies, pobles, conjunts patrimonials únics, i múltiples cellers i caves que han conferit a la zona un reconeixement internacional.

 

Però a més de vinya, Torrelavit, a la riba del Riudebitlles, té una gran tradició paperera. El riu afavoreix que aparegui la indústria del paper en els segles XVII i XVIII, i augmenta de valor quan es converteix, als segles XIX i XX, en un riu industrial i els antics molins es transformen en grans casals i en fàbriques de paper.

L’Ajuntament de Torrelavit va aprovar, l’any 2013, el Pla Especial Urbanístic de Protecció dels Molins Paperers de Torrelavit en considerar que constitueixen un conjunt rellevant d’edificacions dels inicis de la revolució industrial a Catalunya.

Molí Vinyals
Molí Vinyals
Molí Xic
Molí Xic
Molí Blanc
Molí Blanc
Molí de Cal Ferrer
Molí de Cal Ferrer
Molí de Cal Roda
Molí de Cal Roda
Molí d'en Parellada
Molí d'en Parellada
Molí del Mig
Molí del Mig
Molí del Cover
Molí del Cover
Molí d'en Esbert
Molí d'en Esbert
Molí Pelleter
Molí Pelleter
Molí de Ribalta
Molí de Ribalta
Molí del Cardús
Molí del Cardús
mapa molins torrelavit_molins cat